Abundant greenery surrounds this peaceful Japanese house in Hiroshima city, created by Hayato Komatsu Architects. The house belongs to its designer, who embraced the irregularities of the site, which is made shady by a large tunnel and retaining wall that penetrates Mt. Eba. At first glance, the site and surrounding area appeared undesirable. However, the dense greenery that overspills from the landscape takes away the typical urban atmosphere. Instead, the obscure location created an opportunity for a home design that connects the lush environment with modern architecture. Living spaces have been raised 4m above ground level to take in the view, where a complementary relationship between the new garden and surrounding specimens mesh as one spectacular scene.

Read More

A unique segmented layout defines this wonderful Japanese home, belonging to a couple and their three children near the city centre of Shunan, Yamaguchi Prefecture. Designed by Hayato Komatsu Architects, the rooms of this unique home are sectioned into boxes around the boundary of the site. Glass corridors link the volumes whilst taking in the green beauty of a large and serene central courtyard, as well as multiple smaller yards between. The design was shaped in order to realise all of the client’s desires without completely overwhelming the scale of the 807.03 square metre plot and the surrounding residential environment. The result is a space with a sense of unity and deep connectedness with nature.

Read More

Located in Llanogrande, Colombia, 5 Solidos architects have designed this imposing jungle house to incorporate tranquil Japanese Ethos. The form of the home is softened inside and out with curved corners that facilitate a peaceful flow. Natural wood grain, great expanses of water and majestic trees join to create calm zen encounters across enchanting outdoor spaces, of which there are an equal balance over first and second story terraces. Interior design is a sleek Japanese inspired affair of low to the ground chabudai tables, zabuton cushions and zaisu chairs. Minimalist aesthetics radiate a warm, earthy and traditional essence that creates a soothing sight to behold.

Read More

This amazing 640 square metre lakeside guesthouse is a brutalist masterpiece by architects Nikken Sekkei, located in Japan. The concrete house was designed to unfold as a continuous spiral that would reveal more of the changing lakeside view with each step taken. It’s not only the magnificent view that envelops this lake house, but the blissful sound of the rippling water’s edge right up against the home’s deck. Humidity and thermal radiation are carried into the spiral in varying degrees, so that guests can discover atmospheres they find most comfortable. Wide-open panoramas of garden touch interior spaces to build deep connection with nature in all of the guesthouse’s unique living areas.

Read More